Prohledej blog / Search this blog

7/14/2012

"Frankel první, zbytek nikde..."


Proslulá věta z dostihové historie se do nadpisu článku skvělé hodí, protože naprosto vystihuje současný britský top top fenomén, hnědáka Frankela.



Frankel se narodil 11. 2. 2008 ve Velké Británii a v současné době si nárokuje titul nejlepšího koně světa. A zaslouženě! Na kontě má totiž 11 startů a stejný počet vítězství, což mu v květnu 2011 vyneslo nejvyšší rating celosvětové dostihové historie. Již v roce 2010 deklasoval líbivý hnědák pole význačných koní vč. Nathaniela a Colour Vision, následně poté o deset délek vyhrál Royal Lodge Stakes. Podobně si počínal také v Dewhurst Stakes, kde porazil stakes vítěze Dream Ahead. Jako tříletý zvítězil o šest délek ve  vysoce ceněné klasické zkoušce 2000 Guineas, přičemž porazil vynikající starší mílaře v čele s Canford Cliffsem. Vavříny pro vítěze se ověnčil také v Queen Elizabeth II Stakes v Ascotu. Tím však fenomenální hřebec Frankel rozhodně nekončí. I v roce 2012 dostál své pověsti "neporazitelného" šampióna a do vítězné sbírky přihodil prvenství v ceněných dostizích kategorie (Gr.1) Lockinge Stakes a Queen Anne Stakes. 

Po vítězství v Queen Elizabeth II Stakes v Ascotu v říjnu 2011 mu byl oficiálně udělen Timeform rating 143, který byl za posledních čtyřicet let rozhodně tím nejvyšším. Podobně vysoký Timeform rating získali pouze Sea Bird, Brigadier Gerard či Tudor Minstrel. V červnu 2012 (po Frankelově triumfu v Queen Anne Stakes v Royal Ascotu) byl jeho Timeform rating znovu navýšen na 147, čímž se z Frankel dostal do čela žebříčku jako kůň s vůbec nejvyšším hodnocením v dostihové historii, což jasně indikuje, že je "mega fenoménem" a kapitolou sám pro sebe.

Jeho výkon ve 2000 Guineas popsali dostihoví odborníci jako "jeden z nejúžasnějších sportovních zážitků, které bylo kdy možné na anglických dostihových drahách spatřit". Britský plnokrevný agent ze společnosti McKeever Bloodstock odhaduje, že v současnosti se Frankelova cena pohybuje okolo sta milionů liber, což je však cena pouze orientační a ta se může při prodeji či dražbě ještě rapidně změnit.

Zrození
Hnědák Frankel s výrazným odznakem hvězdy na čele a čtyřmi bílými ponožkami spatřil světlo světa na Juddmonte Farms. Jeho trenérjem je celosvětově uznávaná trenérská superstar sir Henry Cecil. Štastným majitelem "neskutečného skutečného" šampióna je princ Khalid Abdulla. 

Sir Henry Cecil, Frankel a šťastný majitel, princ Khallid Abdulla.
Hřebec dostal jméno po význačném americkém trenérovi Bobbym Frankelovi. Frankelovým otcem je šampión plemeníků Galileo (po Sadler´s Wells) a matkou vítězka listed klisna Kind. I když Frankelův otec dokázal Derby vyhrát, spekulovalo se o tom, zdali by Frankelova výdrž byla pro Derby dostačující. Místo na start ceněné  "Modré stuhy" se Frankel nakonec postavil na start St James's Palace Stakes.

Chovná klisna Kind dala v chovu tři koně, kteří se na dráze více méně dokázali prosadit. Frankelův polobratr Bullet Train - často také jeho tréninkový partner a tempař - zvítězil v Lingfield Derby Trialu, zatímco Frankelův pravý bratr Noble Mission zvítězil v listed  Newmarket Stakes a poté skončil druhý v King Edward VII Stakes. Všichni hřebci jsou v tréninku u sira Henryho Cecila a jejich majitelem je prince Khalid Abdulla. Jako přímý potomek chovné klisny Circassie, pochází Frankel ze stejné plnokrevné rodiny 1-k, z níž vzšel rovněž vítěz 2000 Guineas Don't Forget Me.

Chovná klisna Kind (IRE), nar. 2001 (Danehill - Rainbow Lake,  Rainbow Quest)
Galileo (IRE), nar. 1998 (Sadler´s Wells - Urban Sea,  Miswaki) 

Frankel, nar. 2008 (Galileo - Kind, Danehill)
Frankel je silně prochován na Galileo-Danehill, což je v současnosti klíčové a veleúspěšné spojení, s nímž se často setkáváme v rodokmenech ostatních vítězů skupiny Gr.1 (např. Teofilo, Golden Lilac, Roderic O'Connor, Maybe a Cima De Triomphe).

Dostihová kariéra
Sezona 2010 - dvouletý:
Frankel se na dráze objevil jako dvouletek poprvé 13. 8. 2010 v mílovém dostihu pro nezvítězivnší koně v Newmarketu. Odstartoval pomalu a žokej Tom Queally jej v průběhu dost šetřil. Ve finiši pak svému svěřenci povolil otěž a ten na měkké dráze dostal 400 metrů před soupeře. V cíli byl čistě o půl délky před budoucím vítězem King George VI and Queen Elizabeth Nathanielem.O čtyři týdny později se Frankel objevil na startu Frank Whittle Conditions Stakes (cca 1400 m) v Doncasteru. Pouze dva koně v poli s ním dokázali udržet krok. Queally se chystře vezl za Diamond Geeah a 200 metrů před cílem posunul Frankela do čela dostihu.  Mohutně finišující hnědák "utekl" soupeřům o neuvěřitelných 13 délek!

Frankel  a Quelly v akci
Dostih Juddmonte Royal Lodge Stakes
25. 10. 2010 se Frankel poprvé setkal s elitou běhající především  dostihy skupiny Gr.1, když se postavil na start Juddmonte Royal Lodge Stakes v Ascotu. Tento závod navíc sponzoroval jeho majitel princ Khalid Abdulla. V polovině dostihu se opět začal soupeřům povážlivě vzdalovat a v zatáčce do cílové rovinky už za sebou měl vítěze Horris Hill Stakes Klammera a to o 10 délek. Treasure Beach, účastník Epsomského Derby a vítěz Irského Derby skončil třetí a ztrácel 11 délek. Po dostihuPeter Scargill z Racing Postu prohlásil, "že Frankel nebyl žokejem požádán k tak enormnímu výkonu – kdyby jej žokej ještě pobízel, byla by jeho vítězná distance mnohem propastnější." Trenér Henry Cecilt poté tisku sdělil, že "vítězství jeho svěřence bylo i pro něj samotného velmi působivé. Během několika měsíců se Frankelova forma začala rapidně zvyšovat a zvyšovat a zvyšovat..."

Posledním startem sezony byl Dewhurst Stakes pro dvouletky v Newmarketu (16. 10. 2010), první dostih na úrovni Gr.1. Již před startem byl tento dostih odborníky avizován jako "dostih století". Zřejmě proto, že na startu se proti Frankelovi objevili hned dva neporažení hřebci: Dream Ahead, vítěz Middle Park Stakes (Gr.1) o deset délek a Saamidd, vítěz Champagne Stakes v Doncasteru, kterému realizační tým stáje Godolphin přezdivá "Pegasus".

Frankel se držel povážlivě vzadu, ale  400 metrů před cílem opět plynule přešel do vedení. Dostih vyhrál pohodlně a bez většího vypětí o 2 a 1/4 délky, i když většinu dostihu běžel více méně po vnější straně dráhy. Druhý doběhl Roderic O'Connor, který zvítězil v Critérium International (Gr.1) na dráze v Saint-Cloud a jako čtyřletý pak také v Irských 2000 Guineas.

Soupeři mizí v nedohlednu...
Sezona 2011 - tříletý:

Přípravným dostihem Frankela pro tříletou sezonu a nadcházející ostře sledovaný start ve 2000 Guineas se stal Greenham Stakes v Newbury (16. 4. 2011) na 1408 metrů. Pro Frankela nebyl žádnou hrozbou ani Excelebration, vítěz Mehl-Mülhens-Rennen (Německých 2000 Guineas) a v Prix du Moulin de Longchamp (Gr.1). V cíli byl o čtyři délky před obávaným soupeřem, přičemž divákům zaopomenul ukázat svůj bravurní běžecký styl spolu legendárním "raketovým pohonem". Henry Cecil po doběhu prohlásil, že do startu samotného 2000 Guineas ještě očekává zvýšení formy svého svěřence.

Frankel tedy 30. 4. 2011 nastoupil na start klasického 2 000 Guineas, přiřemž byl sázkaři nabízen v nejnižším kurzu od roku 1974. Odskočil přímo do vední, čímž překvapil mnoho svých příznivců, odborníků, ale také samotných žokejů. Frankie Dettori v sedle Casamenta běžel na druhém místě. Frankel se však poli rapidně vzdaloval s každým cvalovým skokem a do cílové rovinky vbíhal 15 délek pře ostatními. Diváci i odborníci značně pochybovali, jestli nepřepálil tempo, protože se soupeřům podařilo značně stáhnout jeho počáteční náskok, ale i tak byl hřebec v cíli pohodlně o šest délek před nimi.
Jeho výkon byl mnohými popisobván jako "těžko uvěřitelný". Paul Curtis z Racing Postu po doběhu prohlásil, že "Frankelovo dechberoucí vítězství ho staví na zcela jiný stupínek než ostatní koně - je to prostě superstar britského turfu".

Frankel se svým týmem v padocku (Royal Ascot)
Dostih St James's Palace Stakes
Ačkoliv to již delší dobu vypadalo, že Frankel bude nejvytším favoritem pro Epsom Derby, trenér si přeci jen nebyl jist, zdali by jeho svěřenec tuto délku trati prostál. Nakonec ho do boje o modrou stuhu nepustil. Místo toho zamířil Frankel na start St. James's Palace Stakes (4. 6. 2011) v Royal Ascotu. V samotném dostihu se tempař Rerouted dostal do čela o půldruhé délky a udržoval poměrně svižné tempo dostihu. Poté nastoupil Frankel, kterého žokej Tom Queally požádal, aby Retouteda dohnal. Frankel jej minul s lehkostí vánku a připravil si půdu pro své další šestidélkové vítězství. Jenže ouha! Pár metrů před cílem se "odnikud" vynořil irský outsider Zoffany a začal Frankela nebezpečně dotahovat. Šampión nakonec obhájil neporazitelnost "pouze" o 3/4 délky. Následně po doběhu se na žokeje Queallyho snesla sprška nemilé kritiky za "nepovedenou jízdu". Dle názoru odborníků chtěl totiž od poloviny dostihu po hřebci zbytečně moc a tím jej zbytečně zbavil sil do závěru dostihu. Ačkoliv Cecil a Queally tisk ujišťovali, že Frankel určitě nebyl až tak vpředu, aby to mohlo ohrozit jeho následný výkon, mnozí pozorovatelé konstatovali, že Frankel poprvé v kariéře nevypadal neporazitelně.

Sussex Stakes dostal nálepku "zajímavého duelu" a přitáhl k nevídanou pozornost. Mnozí fanoušci očekávali další přepis historie. Frankel si mezitím dne 27. 6. 2011 v Goodwoodu připsal na konto další pětidélkové vítězství nad světově uznávaným starším mílařem a pětinásobným gr.1 vítězem Canford Cliffsem. V dostihu se jasně taktizovalo a vše bylo podřízeno tomu, aby Frankel soupeře rozdrtil. Cecilova taktika byla jasná: Frankel "vystaroval na plný plyn", protože Queally se obával soupeře, který v předcházejícím startu "zatočil" i s trojnásobnou vítězkou Breeders' Cup Mile, klisnou Goldikova.

Frankel "šlápl na plyn"
Přesvědčivé vítězství pouze upevnilo Frankelovo klíčové postavení ve světě turfu, které budou ostatní plnorevníci jen těžko překonávat. Trenér sir Henry Cecil se svěřil se svými pocity: "Myslím si, že je neskutečný. Za celou dobu mé kariéry mi prošlo rukama několik dobrých koní, ale on je zkrátka ten nejlepší, kterého jsem kdy viděl. Snad jediní, k nimž ho lze přirovnat jsou Shergar a Blushing Groom. Je nelogické vracet se zpět do dob, kdy běhal Tudor Minstrel, a srovnávat je přes tu propast času. Pro mě osobně je Frankel jednoznačně životním koněm." V průběhu interview Cecil rovněž prohlásil, že věřil ve vítěztví Frankela, i když pociťoval samozřejmě nesmírnou úctu k soupeři typu Canford Cliffs. Po tomto vítězství se také Britská dostihová asociace (British Horseracing Authority) rozhodla zvýšit Frankelův Timeform rating ze 130 (srovnatelný s australským supersprintérksým fenoménem Black Caviar) na 135, což z něj oficiálně učinilo nejlepšího dostihového koně světa. Po Frankelově slavném vítězství se v dostihovém zákulisí začalo spekulovat, zdali jej trenér Cecil v polovině srpna pošle na start Juddmonte International Stakes do Yorku. Tento dostih na 2092 metrů by byl prvním vytrvaleckým dostihem nad Frankelovu obvyklou distanci. Trenér a majitel princ Khalid Abdulla zvážili všechna pro a proti a následující den oznámil Henry Cecil tisku, že hřebec se v sezoně 2011 objeví pouze na startu Queen Elizabeth II Stakes 15. října v Ascotu.

Navzdory své pověsti neporazitelného tříletka nezastrašil Frankel konkurenci a 15. 10. 2011 se na startu význačného dostihu objevilo osm silných soupeřů. Mezi nimi např. Excelebration (vítěz Prix du Moulin de Longchamp), Immortal Verse (vítěz Coronation Stakes a Prix Jacques Le Marois) a Dick Turpin (vítěz Premio Vittorio di Capua 2011). Mimo jiné se na startu znovu objevil vítěz Queen Elizabeth II Stakes 2010, Poet's Voice ze stáje Godolphin. Frankel nedal soupeřům šanci a zvítězil o 4 délky, za ním dle předpokladů doběhli Excelebration a Immortal Verse. Navíc to bylo po třetí v řadě, kdy Excelebration "dostal na zadek" od hvězdy Cecilovy stáje. Frankel získal Timeform rating 143, čímž se zařadil po bok tří koní, kterým se něco podobného podařilo.

Frankel: úsměv pro novináře a fanoušky
 Sezona 2012 - čtyřletý

Jelikož Frankel po celou dobu své hvězdné kariéry běhal na distancích do jedné míle, jeho realizační tým se v průběhu čtyřleté kariéry zaměřil na dostihy o distanci 2000 a více metrů. Již v říjnu 2011 navrhl dostihový manažer Teddy Grimthorpe princi Khalid Abdullahovi, že potenciálními "cíli pro sezonu 2012 by měly být Eclipse a Juddmonte Stakes, přičemž je možné, že ke konci dostihové kariéry by hřebec mohl závodit startovat v Breeders' Cup Mile nebo Classic v Santa Anitě". Trenér Henry Cecil také prohlásil, že se domnívá, že hřebec přes zimu ještě zmohutní, takže "by jistě neměl být problém přejít na delší distance". Trenér ještě dodal, že Frankel "začíná dospívat a příští rok to bude úplně jiný kůň."

Frankel vtréniku
 Zranění
Dne 11. 4. 2012 do médií proskočila znepokojivá zpráva, že super kůň při tréninku na dráze v Newmarketu utrpěl vážné zranění. Ihned poté následovalo tiskové prohlášení od samotného majitele prince Khalida Abdullaha: "Je to trošku nešika, při tréninku se sám poranil. V této fázi to vypadá, že zranění je jen povrchové, ale příštích několik dní budeme jeho stav bedlivě monitorovat." Následné veterinární vyšetření ukázalo, že Frankelovo zranění není nijak vážné. RTG snímek neodhalil žádné poranění kosti. Při čekání na finální výsledky veterinárního vyšetření se v médiích opět objevily nepotvrzené zprávy, které se rozšířily během konání Grand National v Aintree. Ty hlásaly, že Frankel byl stažen z dráhy do chovu.

Frankel relaxuje
Toto tvrzení bylo však záhy negováno samotným Cecilem, neboť výsledky veterinárního vyšetření dopadly báječně a 25. 4. 2012 se tedy Frankel znovu objevil v tréninku. 5. 5. 2012 se zúčastnil veřejného tréninku v Newmarketu. Své pracovní kolegy Bullet Traina a Jet Away nechal daleko za sebou a pracoval stylem, který sám trenér Henry Cecil označil za oku lahodící.

Frankel zpět v tréninku (5.5. 2012)

 Dostih Lockinge Stakes
19. 5. 2012 se tak Frankel objevil na startu Lockinge Stakes (Gr.1) v Newbury. Mezi jeho soupeři byl opět Excelebration, který se přesunul ze stáje trenéra Marco Bottiho v Newmarketu do stáje Ballydoyle trenéra Aidana O'Briena. Změna mu jen prospěla, měsíc před tím zvítězil ve Gladness Stakes a měl tak před Frankelem výhodu dostihu v nohách. Nicméně ani to Frankela nezastrašilo - po celý závod se držel se v těsném kontaktu za Excelebrationem - a bedlivě si hlídal i svého stájového kolegu Bullet Traina. Dva furlogy před cílem se posunul na vedoucí pozici a od soupeřů odešel o pět délek. Korespondent deníku Guardian popsal, auru, která jakoby hřebce obklopovala byla téměř nadpozemská. Henry Cecil byl vyvýšen jako top top trenér, i když sám poukázal na to, že kůň ještě nebyl stoprocentně fit a že se dá očekávat, že jeho výkonnost ještě v průběhu sezony poroste. Cecil neustále opakuje, že "v předešlých sezonách se Frankel neskutečně zlepšil a on tajně doufá, že se mu to podaří i v této sezoně. Je na něm znát, že dospěl nnejen fyzicky, ale také mentálně. Pokud vše půjde jak má, jeho přístím startem bude Queen Anne nebo Prince of Wales na závodišti v Askotu. Raději bych byl pro první verzi, ale nepřebíhejme".

Frankel a sir Henry Cecil
Dostih Queen Anne Stakes
19. 6. 2012 se tedy Frankel objevil na startu Queen Anne Stakes v sázkovém kurzu 1:10. Startovní pole opět obsahovalo Excelebrationa, ale i  Strong Suit, který byl agenturou IFHA zvolen druhým nejlepší tříletkem roku 2011. Frankel se okamžitě po startu ujal vedení a ve zcela neskutečné atmosféře zvítězil o 11 délek! Druhý skončil  Excelebration. Frankel zaběhl poslení furlong v čase 10.58! Reporter Guardianu popsal tento výkon jako zřejmě nejúžasnějších v historii dostihového sportu vůbec.


Frankelův super výkon se odrazil také na Timeform ratingu, kde získal "provizorních" 147, což je nejvyšší dosažené hodnocení v plnokrevné historii, dokonce větší než v roce 1965 obdržel Sea Bird, který měl timeform rating 145. Britský handicaper Dominic Gardiner-Hill už tak štědrý nebyl. Ohodnotil Frankela známkou 140, což je stále ještě o stupínek za rekordem Dancing Bravea se známkou 141. Racing Post Frankelův výkon nadchnul a přisoudil mu rating 142, což je ten nejvyšší v historii časopisu. Převýšil dokonce i známku vysoce ceněného hřebce Dubai Millennium. Den po velkém dostihu se Cecil svěřil tisku, že Frankel ztratil ve finiši podkovu. "Jeho noha sice pobolívá, ale nevypadá to na větší problém. Ráno byl dokonce venku na pastvě." Cecil déle naznačil, že dalšími dostihy na Frankelově programu budou Sussex Stakes v Goodwoodu a následně pak Juddmonte Stakes v Yorku.

Přejeme tedy Frankelovi i jeho týmu mnoho zdraví a dalších fenomenálních úspěchů a těšíme se, co nám tento super kůň předvede při svém příštím startu.

Frankel v kostce:
Narozen: 2008
Chovatel: Juddmonte Farm
Majitel: Prince Khalid Abdulla
Trenér:  Henry Cecil
Žokej:   Tom Queally
Rekord:  13 startů - 13 vítěsztví
Výhry:   £2,261,071

Nejdůležitější vyhrané závody:
Royal Lodge Stakes (2010)
Dewhurst Stakes (2010)
Greenham Stakes (2011)
2 000 Guineas Stakes (2011)
St.James's Palace Stakes (2011)
Sussex Stakes (2011, 2012)
Queen Elizabeth II Stakes (2011)
Lockinge Stakes (2012)
Queen Anne Stakes (2012)
International Stakes (či Juddmonte Stakes) (2012)

Další pocty a ocenění:
Evropský kůň roku 2011
Evropský šampión dvouletých hřebců 2010
Evropský šampión tříletých a starších hřebců 2011
Timeform Rating: 147 (dozajistě se ještě změní)

Frankel pedigree (pro zvětšení klikni):











Podle Racing Post zpracovala: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Zdroj obrázků: archiv autorky, archiv Racing Post

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today