Prohledej blog / Search this blog

7/01/2012

Fanfreluche aneb podivný únos šampiónky


Fanfreluche, nar. 1967 (Northern Dancer - Ciboulette, Chop Chop


Fanfreluche, dostihová šampiónka kanadského chovu, spatřila světlo světa v roce 1967. Její majitel J. Louis Lévesque s kanadsko-francouzskými kořeny ji pojmenoval po hlavní představitelce stejnojmenného francouzského Tv seriálu. 


Fanfreluche, kterou fanoušci dostihových oválů později překřtili na „Fanny“, byla dcerou Northern Dancera (CAN). Otcem její matky, klisny Ciboulette (CAN), byl sice nevzhledný, ale veleúspěšný plemeník Chop Chop (USA). Tréninku Fanfreluche se ujal trenér Yonnie Starr. Jejími pravidelnými žokeji byli pouze Ron Turcotte, Chris Rogers nebo John LeBlanc, nikdo jiný na hřbetě této výtečné klisny v dostihu neseděl. 

Po vstupu na dráhu jako dvouletá se stala sportovním fenoménem a v tomto směru pokračovala i jako tříletá. Na listinách vítězů se objevovala se železnou pravidelností.  Mezi největší triumfy této klisny bezesporu patří vítězství v Alabama Stakes (kde porazila nejlepší tříleté klisny Ameriky), Manitoba Centennial Derby, Natalma, Princess Elizabeth, Bison City, Selene, Fleur de Lys, Quebec Derby a Benson And Hedges Invitational.  O délku prohrála v Queen's Plate a v Kanadském Oaks doběhla na tabuli.  Běhala jak Kanadě, tak v USA, kde s přehledem získala cenu Eclipse Award pro tříleté klisny.  Podobné ocenění obdržela také ve svém rodišti. Stala se Kanadským koněm roku 1970.

Fanfreluche odcházela do chovu se statistikou 21 startů - 11 vítězství  a celkovými vyhranými dotacemi v hodnotě 238 688 USD. V chovu si vydobyla ještě větší uznání než na dostihové dráze. Jako chovná klisna byla vydražena za 1,3 milliónu USD, což byl tehdejší světový rekord. Jejím prvním hříbětem byl L'Enjoleur (kanadský Kůň roku 1974 a 1975 a šampión dvou- i tříletých hřebců). Její dcera Medaille D'or (mj. vítězka Coronation Futurity) získala v roce 1978 titul šampiónky dvouletých klisen, zatímco další její dcera - klisna La Voyageuse, (vítězka kanadského Oaks) byla pro změnu zvolena šampiónkou tříletých klisen. Fanfreluche je též matkou klisen L'Extravagante (třetí z kanadského Oaks) a Grand Luxe (vítězky Fury Stakes). Tyto chovné úspěchy Franfreluche v roce 1978 právem vynesly titul "Nejlepší kanadská chovná klisna".


Fanfreluche břeží po Secretariat těsně před únosem (1977)
V červnu 1977 byla Fanfreluche (březí po Secretariat) záhadně unesena z farmy Claiborne v Kentucky. O pět měsíců později, v prosinci 1977, ji příslušníci FBI objevili 158 mil jižně – v malém městečku Tompkinsville ležícím nedaleko hranic státu Tennessee. Ceněná šampiónka Fanfreluche žila s rodinou, která později vyšetřovatelům tvrdila, že klisna se bezcílně procházela u silnice, proto ji odvedli a "adoptovali". Vyšetřovatelé klisnu zajistili a přepravili zpět na Claiborne Farm. 

Znovunalezená Fanfreluche a Seth Hancock z farmy Claiborne
(prosinec 1977) 
Na jaře roku 1978 přivedla Fanfreluche na svět hřebečka, kterému dal majitel francouzské jméno „Sain Et Sauf“, což volně přeloženo Češtiny znamená „Neohrožený a spolehlivý“. 

 Fanfreluche se svým synem  Sain Et Sauf (1978)

Fanfreluche měla tedy větší štěstí než hřebec Shergar, kterého také unesli, ale na rozdíl od klisny, již nikdy nebyl nalezen. Fanfreluche uhynula v červnu roku 1999 a je pohřbena na farmě v Big Sink poblíž Midway v americkém státě Kentucky. Její pohádková životní cesta naštěstí skončila happy endem...

Fanfreluche v kostce:

Narozena: 1967
Chovatel: J. Louis Lévesque
Majitel:  J. Louis Lévesque
Trenér:   Yonnie Starr
Rekord:  21 startů: 11– 6 –2
Výhry:  238 688 USD

Nejdůležitější vyhrané závody:
Princess Elizabeth Stakes (1969)
Natalma Stakes (1969)
Manitoba Derby (1970)
Alabama Stakes (1970)
Benson & Hedges Invitational Handicap (1970)
Quebec Derby (1970)

Další pocty a ocenění:
Šampiónka tříletých klisen v USA (1970)
Kanadský kůň roku (1970)
Ocenění Sovereign Award pro nejlepší chovnou klisnu (1978)
Uvedena do Kanadské dostihové síně slávy (1981)
Dostih Fanfreluche Stakes na dráze v Woodbine

Fanfreluche pedigree (pro zvětšení klikni):
Zdroj informací: Horse Racing´s 100 Top Moments by the staff of Blood-horse publications
Zdroj obrázků: archiv autorky, kniha Horse Racing´s 100 Top Moments, Internet
Zdroj pedigree chart:
http://www.pedigreequery.com/fanfreluche
Autorka článku: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Článek publikován v časopise Penny Girl (8/2012)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today