Prohledej blog / Search this blog

6/22/2012

Black Caviar: fenomenální "černá" perla Austrálie

Black Caviar, nar. 2006 ( Bel Esprit -  Helsinge po Desert Sun)

Současná dostihová superstar Austrálie s příznačným jménem Black Caviar (Černý Kaviár) spatřila světlo světa 18. srpna 2006. V současné době patří k ostře sledovaným koním světa a pyšní se titulem Nejlepší sprintér světa. Dne 31. března 2011 se pak definitivně zařadila mezi žijící legendy, když získala timeform rating 136. V Melbourne ji připravuje proslulý trenér Peter Moody a ve všech startech kromě prvních dvou jste v jejím sedle mohli vidět žokeje Luka Nolena.

Black Caviar se narodila na australském Swettenham Studu, který vlastní několik podílníků: G.J. Wilkie, K.J. Wilkie, Werrett Bloodstock Pty Ltd, C.H. Madden, J. Madden, P.A. Hawkes, D.M. Taylor and J Taylor. Otcem Black Caviar je Bel Esprit (AU) (vítěz Gr.1 Doomben 10 000 sprintu /WFA/) po Royal Academy (USA) po Nijinsky (CAN) po Northern Dancer (CAN). Její matkou pak klisna Helsinge (AU), která sice na dostihovou dráhu nikdy nevstoupila, ale zato měla vynikajícího otce Desert Sun (GB) po Green Desert (USA) po Danzing (USA). Znalci plnokrevného chovu musí zkrátka smeknout. Black Caviar zřejmě do vínku dostala "nesmrtelnou krev" svých předků, což také bezesporu předvádí na dostihových drahách Austrálie.

Black Caviar jako 2letá
Dostihová kariéra:
Jako dvouletá se Black Caviar divákům předvedla jen dvakrát. Poprvé, když vyhrála svůj debut o 5 délek. Ve druhém dostihu - Blue Sapphire Stakes - na svůj úspěch navázala a soupeře smetla 6 délkovým vítězstvím. Tohle už nebyla náhoda. Jako tříletá se objevila na dráze v Moone Valley a své soupeře přesvědčivě rozmetala i v Crockett Stakes (Listed). V dalším startu ve Flemingtonu již přešla do vyšší kategorie: stanula na startu Danehill Stakes (Gr.2). V průběhu dostihu zažili však diváci šok. Black Caviar "zamrzla v poli" a vypadalo to, že soupeřům tentokrát zadek neukáže. Naštěstí se však ve druhé polovině vzpamatovala a svou pověst doposud neporažené klisny brilantně ubránila. Poté utrpěla úraz, což ji vyřadilo z tréniku až do příštího ledna. Poté v Moone Valley odskočila do Australian Stakes (Gr.2) a ukázala, že je zpátky - vyrála o 2 1/2 délky. Zranění nohy ji však opět vyřadilo z tréninku až do konce sezony.

Black Caviar v akci
 Na dostihovou dráhu se vrátila v řijnu 2010 jako čtyřletá a opět si připsala dvě "pětiapůl" délková vítězství v dostizích kategorie Gr.2 (Schillaci Stakes v Caulfieldu a Moir Stakes na dráze v  Moonee Valley). Zlom v kariéře Black Caviar nastal, když se ji trenér rozhodl vyzkoušet v dostizích nejvyšší kategorie (Gr.1). Moody svou svěřenkyni postavil na start Patinack Farm Classic ve Flemingtonu, na jehož startovní listině figuroval i ceněný sprinter Hay List a další věhlasní vítězové typu Star Witness, Melito and All Silent. Black Caviar se  nezalekla a ukázala svou nadprůměrnou třídu, když je za sebou nechala o 4 délky.




Objevila se až v únoru 2011 v Lightning Stakes, kde svým fenomenálním stylem opět porazila Hay Lista o 3 1/2 délky. V dalším startu - Newmarket Handicapu - ve Flemingtonjiž již nesla top váhu 58 kg v poli. Navzdory váze nechala své soupeře opět daleko za sebou a zlomila tak rekord dráhy. Její výkon ji vynesl timeformating 130 a dostihové autority ji bez váhání přiřkly status nejlépe hodnoceného plnokrevníka světa pro období říjen 2010 - březen 2011, čili v době, kdy se běhají význačné dostihy po celém světě. Black Caviar tedy stanula na nejvyšší příčce pomyslného žebříčku plnokrevné velikosti. Své čtvrté vítězství v Gr.1 dostihu vybojovala ve William Reid Stakes v Moonee Valley. Pak odjela do Randwicku, kde se postavila na start T.J. Smith Stakes. Od startu si Hay List udržoval výhodnout pozici a začal se dokonce celému poli vzdalovat, jenže Black Caviar zachytila jeho nástup a finišující hřebce doslova "předletěla" - v cíli byla o 3 délky dříve.

Létající sprintérka - Black Caviar
Australané ji okamžitě postavili vedle skvělého Phar Lapa, který v Austrálii byl a stalé zůstává měřítkem kvality plnokrevníka. Black Caviar se své úlohy star zhostila s gracií sobě vlastní: na startu Brisbane v BTC Cupu (WFA) v Doombenu ji přišlo podpořit přes 20 000 fanoušků. Čekal ji nelehký úkol - další souboj s hřebcem Hay Listem. "Černá perla" své příznivce nezklamala a v cíli byla první o 2 délky! Nakonec druhý Hay List se jí však držel zuby nehty a potvrdil tak svou pozici klisnina největšího rivala. Buffering, který doběhl na třetí pozici, na ně ztrácel 5 délek. Ačkoliv měla Black Caviar před sebou ještě poslední start sezony, její tým se nakonec rozhodl, že méně je někdy více a stáhl zázračnou klisnu z dráhy až do jara.

Při výročním vyhlašování vítězů v ankětě Victorian Racing Awards byla Black Caviar jednoznačně zvolena Koněm roku a s celkovým počtem 150 hlasů převálcovala i hřebce So You Think, který získal "pouze" 134 hlasů.
Black Caviar - sprintérská hvězda světa
 Svůj pátý rok na dráze zahájila Black Caviar opět vítězně, když si doběhla pro vavříny v Schillaci Stakes, soupeři na ni ztráceli 4 1/4 délky. Tímto vítězstvím také vyrovnala rekord 14 vítězství v řadě, který v Austrálii doposud držel legendární ryzák Phar Lap. Svůj patnáctý dostih v kariéře -  Moir Stakes - Black Caviar opět přesvědčivě vyhrála o 6 délek. Kolem přízračné klisny se rozpoutala mediární smršť poetických titulků. Austrálie se ověnčila novým "černým" klenotem a dokázala světu, že opravdu umí chovat fenomenální koně. Black Caviar si ve svém dalším startu v Patinack Farm Classic opět vylepšila reputaci "žijící dostihové legendy", když zvítězila o 2,8 délky. Po dostihu byla okamžitě stažena z dráhy, aby mohla v klidu odpočívat. Dobré koně dělá mimo jiné také dobrý management. A právě toho si je vědom i Peter Moody. Mnoho majitelů i trenérů by si z jeho přístupu mělo vzít příklad.

První dáma austrálského turfu si dopřává sprchu
 Black Caviar se na dráze znovu objevila 27. 1. 2012. Odskočila do Australia Stakes (1200 m, Gr.2) v Moonee Valley  a slavila své 17. vítězství v kariéře. Soupeře rozdrtila o 4,3 délky a v cíli byla v čase 1.09.44. Dalším startem v pořadí byl C.F. Orr Stakes v Caulfieldu dne 11. 2. 2012. Stejný scénář, Black Caviar vítězně o 3,3 délky. O 3 týdny později odskočila klisna do Coolmore Lightning Stakes (přes 1000 m), kde se opět potkala se starým známým Hay Listem. Svedla s ním boj, ale v cílové rovince ho opět převálcovala a zvítězila cca o 2 délky. Toto vítězsví ji vyneslo po bok americké klisny Peppers Pride: obě se totiž pyšní 19 vítězstvími v řadě a před nimi již zůstává pouze "nemsrtelná" klisna Kincsem, která zvítězila ve všech 54 dostizích, které odběhla. Kromě toho vyrovnala Black Caviar také také australské rekordy, které doposud drželi Desert Gold a Gloaming.

Black Caviar ve svém speciálním cestovním oblečku
 V dubnu 2012 odběhla na dráze v Morphettville Robert Sangster Stakes (Gr.1) a 4délkovým vítězstvím zaokrouhlila počet svých vítězství na rovných dvacet. V současnosti tedy Black Caviar drží nový australský rekord: 20 startů - 20 vítězství. Jenže, jak jste si již jistě stačili povšimnout, tato výjimečná klisna přepisuje historii rychlostí světelného paprsku. Její zatím poslední start v Goodwood Handicapu o 2 týdny později jí vynesl přízračné 21. vítězství. A nyní se pokusí dobýt Anglii. Všichni netrpělivě očekávají její start na dráze v Royal Ascotu.

Dokáže Black Caviar i zde navázat na své předchozí úspěchy? Brzy se to dozvíme...

Připravte se na něco úžasného!
Evropa vítá australský fenomén: Black Caviar

Teď nás oslň, baby...

Black Caviar se v Anglii skvěle aklimatizovala...
Black Caviar v Royal Ascotu opět vítězně! Gratulujeme! Fenomenální výkon, i když jen o pověstný chlup!




Black Caviar v kostce:
Narozena: 2006
Chovatel: R. Jamieson, Vic
Majitel:  G.J. Wilkie, K.J. Wilkie, Werrett Bloodstock, C.H. Madden, Louis Tomlinson from , P.A. Hawkes, D.M. Taylor, J.Taylor
Trenér:   Peter Moody
Rekord:  21: 21–0–0
Výhry:  5 771 050 USD

Nejdůležitější vyhrané závody:
VRC Newmarket Handicap (2011)
VRC Lightning Stakes (2011, 2012)
VRC Patinack Farm Classic (2010, 2011)
ATC T J Smith Stakes (2011)
MVRC William Reid Stakes (2011)
BTC Cup (2011)
MRC C F Orr Stakes (2012)
MVRC Australia Stakes (2010, 2012)
MRC Schillaci Stakes (2010, 2011)
MVRC Schweppes Stakes (2010, 2011)
VRC Danehill Stakes (2009)

Další pocty a ocenění:
Nejlepší světový sprinter (2010, 2011)
Australský kůň roku (2011)

Kompletní dostihová statistika Black Caviar: zde

Black Caviar pedigree (pro zvětšení klikni):

Autorka článku:  Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Zdroj obrázků: archiv autorky, Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today