Prohledej blog / Search this blog

12/28/2010

Galerie velikánů - Holy Bull (USA)

Holy Bull po otci Great Above z Sharon Brown po Al Hattab se narodil v roce 1991 a pocházel z chovu Pelican Stable v majetku Rachel Carpenterové. 

 Holy Bull v akci

Jeho příprava byla svěřena do rukou vynikajícího Warrena A. "Jimmyho" Crolla, Jr. Holy Bull poprvé debutoval 14. 8. 1993 v Monmouth Parku v Maiden Race. Rachel Carpenterová (78) náhle zemřela a odkázala jej spolu s dalšími 6 koňmi právě Crollovi. 2. 9. 1993 v Belmontu Holy Bull opět získal vítězné vavříny v Allowance a triumf zopakoval i 18. 9. v jedničkovém Futurity Stakes. 23. 10. v posledním startu sezony na Floridě uhájil svou neporazitelnost i v FSInRealty. Sezonu 1994 zahájil 30. 1. v Hutcheson Stakes (Gr.2), kde potvrdil, že ze skvělé formy neztratil nic.  19. 2. následoval další start ve Fountain of Younth Stakes (Gr.2), kde Holy Bull ochutnal svou první porážku. Skončil šestý - první v cíli byl šampión 2letých z roku 1993, Dehere (Deputy Minister). Navzdory porážce se 12. 3. objevil na startu Florida Derby (Gr. 1), kde si napravil reputaci přesvědčivým 3délkovým vítězstvím. Jeho tréninkové časy v Keenelandu byly natolik přesvědčivé, že se nikdo nedivil, když v Blue Grass Stakes stylem start – cíl udolal soupeře o 3 ½ délky.

Pak „Bull“ zamířil přímo na start Kentucky Derby (Gr.1), jenže ouha! I když se v tréninkové práci ukazoval slibně, v dostihu nakonec úplně vyhořel. Po doběhu rozčarovaný Croll prohlásil: „Kdybych se měl znovu rozhodnout, už bych ho na start neposlal – nechápu, proč se to stalo! Úplně ztratil jiskru.“ Poté Croll své plány uspět v klasických dostizích přehodnotil a zcela změnil strategii.

30. 5. zamířil Holy Bull na start Metropolitan Handicapu (Gr.1) a všichni žasli, když lehce prolétl cílem jako první s časem 1:33  4/5! Podobně exceloval i v dalších startech: zvítězil v Dwyer Stakes (Gr.2), Haskell Invitational (Gr.1) i v Travers Stakes (Gr.1), což potvrdilo, že Bullovo optimum se pohybuje okolo 1 ¼ míle (2,01 km). Croll prodal určitý podíl na hřebci majiteli Jonabell Farm – panu J. A. Bellovi III., čímž mu zajistil místo plemeníka. I když nebyl „Bull“ nominován do Breeder´s Cupu, dne 17. 9. Nastoupil proti starším koním ve Woodward Stakes (Gr.1, kde odskočil v kurzu 9:10 a v cíli byl přesvědčivě  o 5 délek před soupeři, přičemž za sebou nechal i koně typu Devil His Due (Devils Bag) či Colonial Affair (Pleasant Colony). Za své neuvěřitelné výkony zaslouženě inkasoval titul „Kůň roku 1994“ a stal se šampiónem 3letých hřebců, ačkoliv se ve dvou zbývajících dostizích Trojkoruny vůbec neobjevil!

V sezoně 1995 zvítězil v Olympic Handicapu, ale ve svém dalším startu v Donn Handicapu špatně šlápl a poranil si šlachu, proto se statistikou 16 startů - 13 vítězství a celkovými vyhranými dotacemi 2 481 760 USD směřoval do chovu. 

 Holy Bull na dráze v Belmont Parku

Jako plemeník působil na Darley Studu. V chovu dával kvalitní koně typu Macho Uno, Giacomo, Flashy Bull, Bwana Bull, Confessional, Bishop Court Hill, Wok aj. V anketě o 100 nejlepších koní 20. století obsadil 64. místo a v roce 2001 byl uveden do americké Síně slávy. Nyní si užívá zaslouženého důchodu na Jonabell Farm v Lexingtonu (KY). 

Holy Bull pedigree (pro zvětšení klikni):









Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibi)
Foto: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today