Prohledej blog / Search this blog

8/20/2009

Eclipse aneb příběh vandráka, kurtizány a koně, jenž změnil turf


Spisovatel a novinář - Nicholas Clee - zkombinoval Eclipsovu závodní a chovnou kariéru a odkryl životní příběhy lidí, kteří jej odchovali a vlastnili. Tito lidé byli sami vesměs velmi draví a to v každém směru. Vydejme se po stopách koně, který sehrál v dějinách světového turfu klíčovou úlohu. Ovšem pozor, nemyslete si, že kniha o které tu mluvíme, je jen pouhým souborem suchých rodokmenových tabulek plnokrevných rodin!

Od šampiónů turfu se očekává, že se stanou otci dalších skvělých plnokrevníků, ale krom fenomenálního Eclipse (Marske - Spiletta) se ještě žádnému plnokrevníkovi nepodařilo se v chovu uplatnit v takovém rozsahu. Když se do Cheltenhamu sjeli na festival špičkoví steepleři, naprostá většina z nich jej měla ve svém rodokmenu. Dominance jeho krve v rovinových dostizích je ještě impozantnější - přes 95 % všech plnokrevníků totiž pochází z paternitní linie ryzáka narozeného na počátku 18. století, kterého krmili princové, malovali nejznámější malíři a který se po úchvatné závodní kariéře stal základním pilířem chovu anglického plnokrevníka. Na dostizích kdekoliv ve světě totiž uvidíte běhat většinou plnokrevníky, kteří jsou jeho přímými potomky. Je jistě fascinující, zjistit, že fenomenální steepler Arkle či super kůň Nijinsky - podle Lestera Pigotta nejúžasněší kůň, na kterém kdy seděl - sdílí přímého prapředka a to nejen mezi sebou, ale i s famózním Copenhagenem, na kterém vévoda z Wellingtonu vyhrál bitvu u Waterloo!

Copenhagen (1809 -1835)

Když Eclipsovy výkony na dráze korunovala pověstná O´ Kellyho věta: "Eclipse první, zbytek nikde," stal se ryzák s lysinkou a jednou bílou ponožkou na pravé zadní noze polovičním majetkem právě výše zmíného Dennise O'Kellyho - jednoho z největších vandráků, nenapravitelného gamblera, zmetka a sukničkáře žijícího s nejváženější prostitutkou té doby. Byly to časy, kdy krásné a chytré kněžky lásky měly daleko větší uznání než ženy v domácnosti. Vlivní muži si je často vydržováli jako své milenky. Časy, kdy se zámožní aristokraté při svých nočních radovánkách setkávali s prohnánými darebáky a sázky na koně se uskutečňovaly při karetních hrách.

Eclipse ( 1764 - 1789) v dobách své dostihové slávy

Dnešní přenádherné a poklidné městečko Somerset bylo epicentrem těchto špatností a rájem pro noční podniky, jejichž heslem se jeho občané řídí dodnes: co je doma, to se počítá. A právě Somerset byl jedním z míst, kde si hrdina Eclipsova příběhu - Dennis O'Kelly - vysloužil své gamblerské ostruhy, což bylo samozřejmě ještě před tím než se vkradl do vyšší společnosti a objevil, kde se skrývá největší bohatsví turfu.

Dennis O'Kelly a jeho famózní Eclipse

O'Kelly byl totiž úplně prvním, kdo odkryl poklad, který pak jeho krajané v Coolmoru, dovedli k dokonalosti: a sice, že peníze z turfu nepocházejí ze závodů, nýbrž z chovu. Dennis O´Kelly byl totiž úplně první, kdo přišel na to, že ani sebelukrativnější kůň nemůže na dráze přinést tolik peněz jako v chovu, protože až tam se stává pravým strojem na peníze.

Irský rodák byl vskutku talentovaným znalcem koní, protože Eclipse mu padl do oka už na počátku své závodní kariéry. Viděl v něm dokonalou investici, proto si na něj vsadil a za vyhrané peníze si zakoupil na hřebci svůj podíl, který mu brzy přinesl očekávané ovoce v podobě velmi lehko vydělaných peněz - Eclipse totiž dál zářil a své soupeře porážel o neuvěřitelné vzdálenosti...

Takto vydělané peníze pomohly O´Kellymu, aby se stal úplným vlastníkem hřebce, který se zakrátko na dráze stal pro soupeře tak odstrašujícím, že byl jeho majitel nucen vymyslet jiný způsob, jak s ním vydělávat peníze. Kellymu to ale pálilo a věděl, že hazard je pro většinu lidí neodolatelnou výzvou, proto začal uzavírat sázky o kolik délek to Eclipse svým soupeřům natře v tom kterém závodě. Eclipse vyhrál 19 dostihů, přičemž nikdy nebyl nucen o vítězství bojovat - v dostizích naběhal celkem 63 mil a 1400 mil nachodil po Anglii mezi jednotlivými závody.

Eclipse a Dennis O´Kelly

Když pak Eclipse ověnčen slávou a s náležitou reputací odešel do chovu, nastaly O ´Kellymu zlaté časy, nechal totiž hřebce připouštět za 50 liber za klisnu, což byly na tu dobu až nekřesťanské peníze! Zatímco Eclipse si užíval sladkého života plemeníka, jeho majitel se topil v penězích a spolu se svou milenkou se přestěhoval do krásného domku v Middlesexu, ve kterém mimo jiné dnes sídlí primus školy North London Collegiate pro děvčata.

Eclipse v chovu (na obrazu George Garrarda)

V posledních měsících života Kelly utahaného hřebce převážel od klisny ke klisně ve speciálním boxu. Jaká to potupa! Neporažený na dráze byl Eclipse na stará kolena vláčen svým majitelem po kraji ve voze taženým párem nevzhledných koní, kteří se jeho velikosti nemohli v žádném případě vyrovnat! Stejně taková byla i jeho smrt - jeho kousky jsou rozesety v závodním světě turfu, zatímco jeho kostra je součástí sbírky Royal Veterinary College.

Kostra slavného Eclipse

Ani jeho majitel nedopadl na stará kolena příiš slavně, což ovšem nebylo při jeho životním stylu zas takovým překvapením. V posledních letech svého života O'Kelly nehorázně přibral a trpěl dnou, díky které byl na dietě a mohl si tak dovolit jen jednu pintu svého oblíbeného vína denně. Ale ať už O´ Kelly dopadl jakkoliv, nelze mu upřít prozíravost, díky níž se stal majitelem nejvlivnějšího plnokrevníka v dějinách dostihového sportu vůbec - Eclipse totiž opravdu zastínil všechny své soupeře a to nejen na dráze.

Podle
Andrewa Bakera přeložila Phar.Lap
Publikováno: 4.3.2009
Zdroj obrázků: Internet, archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today