Prohledej blog / Search this blog

11/09/2008

Diva je hrdinkou, ale není to "Big Red"

Makybe Diva (Desert King - Tugela, Riverman)


Makybe Diva, první klisna, která dokázala 3x zvítězit v nejprestižnějším závodě Austrálie - Melbourne Cupu a triumfovala i v Cox Plate (2005), ukončila v listopadu téhož roku své působení na dráze. "Nebylo by fér, chtít po ní další vítězství poté, co dokázala téměř nemožné!" prohlásil její majitel Tony Santic. Dle dostihových statistik je "Diva" i tak nejbohatším stakes vítězem v celé australské dostihové historii.

V rodokmenu Makybe Divy z matčiny strany figuruje i skvělý
plemeník Riverman (Never Bend - River Lady, Prince John)

Makybe Diva (GB) v kostce:
Narozena: 21.3.1999
Majitel: Tony Santic
Chovatel: Emily Krstina Pty Ltd
Trenér: David Hall, Lee Freedman
Výhry: AU$14,526,685
36 startů:15-4-3
2005: zařazena do chovu
2006: zařazena do Australské síně slávy (Australian Hall Of Fame)



Největší vítězství:
VRC Queen Elizabeth Stakes (2002), Melbourne Cup (2003, 2004, 2005), Sydney Cup (2004),Australian Cup (2005), The BMW Stakes (2005), Memsie Stakes (2005), Turnbull Stakes (2005), Cox Plate (2005)


Královna "Diva"
Další ocenění:
Australský kůň roku (2005, 2006)
Šampiónka australských vytrvalců (2004, 2005, 2006)
Šampiónka australských klisen (2005)
Šampiónka na středních distancích (2006)
Mezinárodní rating: 129
Plnokrevník roku (2004, 2005)

Makybe Diva pedigree (pro zvětšení 2x klikni):













"Diva" je též jedním z pěti koní, kteří dokázali ve 145-leté historii Melbourne Cupu proběhnout cílem jako první více než jednou. Mezi dalšími vyvolenými, kterým se tento úžasný kousek vydařil, byli Archer (1861 a 1862), Peter Pan (1932 a 1934), Rain Lover (1968 a 1969) a Think Big (1974 - 1975).

Archer (William Tell - Maid of The Oaks, Vagabond)

Rain Lover (Latin Lover - Rain Spot, Valognes)
vítězí v Melbourne Cupu 1969

Think Big (So Big - Sarcelle, Oman)

Makybe Divu vlastní "tuňákový magnát" Tony Santic z Jižní Austrálie. Ten je rovněž odpovědný za původ velmi kuriózního jména, které složil z prvních 2 počátečních písmen jmen svých zaměstnankyň (Maureen, Kylie, Belinda, Diane a Vanessa) tak vlastně vzniklo pověstné a nezapomenutelné "MAKYBE DIVA." Tony Santic také po doběhu Melbourne Cupu v radostném rozčarování do TV kamer prohlásil: "Nechci se dotknout Phar Lapa, ale ten nikdy 3x za sebou Melbourne Cup nevyhrál." Na otázku jaký je to pocit, dodal:"Vyhrát jeden Melbourne Cup je úžasné. Vyhrát dva - to je snem každého majitele, ale zvítězit po třetí...to je víc než jen historie!"
Tony Santic s "miliónovou" Divou

"Diva" opravdu není obyčejným koněm, o čemž svědčí i fakt, že jako jediná klisna vévodila seznamu mnohonásobných vítězů v Austrálii. Navíc pouze 14 klisen v historii dokázalo vyhrát Melbourne Cup.

Kevin Williams, dostihový manažer Tonyho Santice, se vyjádřil ke srovnávání Divy s Phar Lapem, který je jakýmsi celonárodním měřítkem dostihové úspěšnosti v Austrálii, následovně: "Je rozhodně nejlepším koněm od dob Kingston Towna, o tom není pochyb," řekl, když Makybe Diva přepsala svým třetím heroickým vítězstvím v Melbourne Cupu 2005 dostihové dějiny Austrálie. "A je také nejlepší klisnou, která kdy v této zemi běhala ... o tom není sporu. Ale domnívám se, že je bláznivé srovnávat ji s Phar Lapem. Vždyť ten kůň závodil před více než 70 lety a nikdo ho na vlastní oči závodit neviděl. "

To je omyl, jeden člověk v historii to štěstí přeci jen měl, nejenže byl svědkem triumfu obou těchto legend australského turfu, ale i celkem objektivně porovnal jejich třídu - více zde. To zřejmě panu Williamsovi uniklo. Dále by měl možná vědět, že lidé si celkem snadno pamatují "neuvěřitelné" výkony. Ty opravdu heroické totiž klidně přetrvají i několik staletí poté, co si smrt odvede hrdiny do své říše. Dovolím si směle tvrdit, že pokud něco uchvátí lidskou mysl, pak je to takřka "nesmazatelné," neměnné a "stále živé." V jedné věci však přeci jen s panem Williamsem souhlasím - a rychlý pohled na Phar Lapovy výkony na dráze mi jasně dává za pravdu - byl to neuvěřitelný kůň a není na místě srovnávat jej s Makybe Divou.

Ve svých prvních 4 startech zrovna nezaperlil a skončil zcela bez umístění, vyhrál ale nakonec 37 z 51 startů a v 5-ti závodech se umístil na tabuli. Předčasná smrt ho zastihla na vrcholu kariéry a přerušila tak jeho vítězná tažení, ve kterých by dle mého názoru pokračoval i v Americe, neboť byl přeci "o třídu lepší než ostatní."

V roce 1929 zvítězil nejen ve VRC ale i v AJC Derby a skóroval i v dalších závodech. Byl tak dobrý, že již na počátku roku 1930 se Victoria Racing Club, pořadatel největšího australského závodu Melbourne Cupu, rozhodl změnit podmínky všech dostihů, ve kterých "Rudý přízrak" startoval. Phar Lapovi byl vyměřován stále vyšší handicap, jehož cílem bylo samozřejmě překrýt rapidní rozdíl mezi ním a ostatními koňmi. Paradoxně k tomu došlo právě v době, kdy British Billiards Control Council pozměnil pravidla hry zvané billiard, aby zastavil masivní řádění jistého velmi talentovaného australského hráče jménem Walter Lindrum.

Walter Lindrum v akci

Páni z VRC však nakonec stejně přišli o iluze, když se ryzák navzdory jimi vyměřenému handicapu 61,5 kg, přehnal po dráze Melbourne Cupu 1930 jako "Blesk" a rozmetal všechny své soupeře. Kromě vítězství v Melbourne si připsal na své konto i vítězství v Cox Plate (1930).

Phar Lap v poli Melbourne Cupu 1930 (uprostřed)
před zatáčkou do cílové rovinky

Následujícího roku již VRC nic nepodcenilo a naložilo mu do sedla rovných 68 kg, které měly dát šanci ostatním koním v poli. Phar Lap nakonec přeci jen podlehl mimořádnému handicapu a cílem proběhl až jako osmý, ale i tak bojoval ze všech sil a nechtěl se vzdát myšlenky na vítězství!
V Cox Plate 1931 opět triumfoval, když se stal jejím vítězem podruhé za sebou.

Lze tedy konstatovat, že v sezóně 1930 nosil "Big Red" váhu o 8kg vyšší než byl průměr ve všech weight-for-age (WFA) závodech Austrálie, ale v sezóně 1931 to již bylo 11 kg!

A zajímavost na závěr:
Pokud bychom Phar Lapem vyhrané částky přepočetli dle současných dotací pro vítěze, pak by se výsledná suma rovnala částce 13.7 milionů AUD. A nyní přikročme k finálnímu srovnání! Makybe Diva odcházela do "důchodu" s částkou 14,526,685 milionů AUD. "Big Red" však zemřel, když byl na vrcholu své dostihové kariéry, tudíž lze logicky předpokládat, že by svými výhrami Makybe Divu i předčil, kdyby měl ovšem šanci. Dle mého názoru to není zas tak špatné na koně, který podle Kevina Williamse běhal před více než 76 lety.

Zdroj informací: www.foxsports.com.auZdroj fotografií: Internet, archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today